+31703990100 info@impec-ppp.com

20 en 21 Mei 2019 organiseerde de Raad van Europa in Budapest een congres voor medewerkers van het secretariaat van het Oekraïense Parlement, Verkhovna Rada.

Het doel van dit congres was om de medewerkers van Verkhovna Rada te informeren over internationaal beproefde methodes en technologieën die toegepast kunnen worden om de impact van overheidsbeleid en wetgeving in de Oekraïne constant te monitoren en evalueren en daarmee de rechtstaat te versterken.

De verschillende sprekers presenteerde methodes die met succes toegepast worden in landen als; Italië, België, Roemenië, Frankrijk, Macedonië en Letland.

IMPEC vertegenwoordigd door Carlo Bakker demonstreerde de Impact Communicatie aanpak welke naast monitoring en evaluatie vooral ook de meerwaarde van positieve communicatie aantoont.

De totstandkoming en uitvoering van wetgeving en beleid is nog altijd een technische en inhoudelijke procedure waarbij er nauwelijks aandacht is voor evaluatie en communicatie die er nu juist toe bijdraagt dat de doelgroep betrokken is en blijft.

In het geval van het Associatie verdrag van Oekraïne en Europa is dat niet anders en ziet men een zelfde ontwikkeling, waarbij de focus van de lopende programma’s voornamelijk inhoudelijk zijn zonder al teveel aandacht te besteden aan de vorm waarin de boodschap gecommuniceerd dient te worden.

De terugkoppeling die we terug kregen van de medewerkers van de Verkhovna Rada was dat zachte communicatie factoren zoals cultuur, gewoontes, en taal doorslaggevend zijn in het al dan niet slagen van een samenwerking tussen de Oekraïne en EU. Een Impact Communicatie plan ter versterking van het Oekraïense en Europese Associatieverdrag zal dan ook een positieve uitwerking hebben in het realiseren van de verschillende ambities.

Als opvolging zal in overleg met de Nederlandse Ambassade in Kiev getracht worden om de van oorsprong Nederlandse Impact Communicatie methode op de agenda van de Oekraïense overheid te krijgen.

Bekijk PDF

Bekijk PDF