+31703990100 info@impec-ppp.com

Organisaties met een visie op de toekomst benutten het potentieel van open kennisdeling binnen maar ook buiten de organisatie. De toepassing van interactieve kennisdeling wordt doorgaans gevonden in de vorm van een digitale kennisbank. De gedachte achter een digitale kennisbank is om een omgeving te faciliteren waar bezoekers interessante en relevante kennis kunnen opdoen. De werkelijkheid is dat diezelfde kennisbank vaak een vergaarbak van tekstdocumenten is met hier en daar een illustratie of filmpje.

Om de kennisbank meer klantgericht en interactief te maken heeft IMPEC de DIY-ContentLab ontwikkelt. Door een kennisbank aan te vullen met, of te vervangen door een DIY-ContentLab kan men bezoekers binden en boeien door het bieden van een dynamische omgeving  waar men niet alleen content en kennis kan halen, maar ook samen nieuwe content kan ontwikkelen.

DIY betekent “Do it Yourself’” en dat is precies wat de DIY-ContentLab bied. Een doe-het-zelf gereedschapskist die het voor gebruikers gemakkelijk maakt om zelf interessante en relevante content te kunnen ontwikkelen en delen.

Denk daarbij aan gratis programma’s en instructies voor het maken van video’s, podcasts, animaties en quizzes. Het zelf maken van interactieve content is niet alleen leuk en voordelig maar het zorgt ook voor zichtbaarheid. Uit onderzoek blijkt in 2025 ruim 2/3 van alle informatie bestaat uit (bewegende) beelden en dat content die door de deelnemers zelf is gemaakt beter wordt beoordeeld en meer wordt gewaardeerd dan wanneer deze wordt ontwikkelt door een ingehuurd bedrijf.

Een belangrijke voorwaarde voor kennisontwikkeling- en deling is de beloning die daar tegenover staat. De zogenoemde Content-Credits (een op Blockchain gebaseerde technologie) zorgt ervoor dat de ontwikkelaars van de (nieuwe) content ook beloond worden voor het zelf maken en delen van content, hetgeen momenteel niet of nauwelijks gebeurt.